2010. február 20., szombat

-Nem csak- szókincsfejlesztés - közös olvasással

Nagy gond hetedik-nyolcadikban (is) az olvasás hiánya. Vannak gyerekek, akiknek még mindig gondja van az olvasás technikájával,  érdeklődésüket pedig nem igazán lehet felkelteni a hagyományos általános iskolai tananyaggal.
Az interneten találtam egy könyvet, ami nagyon bevált! Órán olvassuk, közösen a gyerekekkel, hogy beszélgethessünk is közben az éppen aktuálissá váló témákról. Ez egy szerepjátékos könyv, az egyetlen -tudomásom szerint-, ami magyar, mai témát dolgoz fel. Egy 18 éves cigányfiú bőrébe bújhatunk, aki intézetben nevelkedett, és nagykorúvá válva kétszáztízezer forinttal zsebében (az állami gondozottak ugyanis egyben megkapják a rájuk eső családi pótlékot) megérkezik Budapestre. Harcolni nem kell, mint a hagyományos szerepjátékos könyvekben, döntési helyzetbe viszont gyakran kerülünk. Ilyenkor megszavaztatom az osztályt, merre haladjunk tovább. Néha a dobókockát is használni kell, ez helyettesíti ugyanis a véletlent, ami nagy szerepet tölt be az életünkben.
Sokrétű a könyv hozadéka. Például rájönnek a gyerekek, hogy minden döntésünknek következménye van, és az lehet igen kellemetlen is. A főhőshöz hasonló helyzetű fiúkat a jövőben talán egy kicsit elgondolkoztatja a fiatalember sorsa a rossz döntések meghozatala előtt. Akiktől meg ez a világ nagyon távol áll, azokat pedig együttérzésre készteti az, hogy beleélték magukat az élet árnyékos oldalára születettek sorsába.
Most fedeztem fel, hogy létezik a könyv internetes formában is!
http://ciganylabirintus.blog.hu/

Sok hasonló könyvre lenne szükségünk!
Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése